top of page

extimitat: panoràmic

Resultats finals: 

Fitxa tècnica 

​Vídeo

Títol de la peça: No lo recuerdo

Autoria: Julia Duran, Dani García, Ainara Moreno, Valèria Navarro, Cristina Saborit

Breu explicació: Aquest vídeo tracta sobre la pèrdua de memòria i de la identitat. Relacionem el deteriorament de la ment de la María, de 93 anys, amb un ordinador, una galeria de fotos, un document de text,... Tots ells estan a un sol clic d'esborrar el seu contingut per complet. A mesura que passen els anys i la societat avança tecnològicament, acumulem records, però cada cop estem més buits ja que depenem del nostre rastre digital per existir de cara al món. Aquesta pèrdua d’essència i identitat es pot relacionar amb la demència, que a poc a poc ens treu els nostres records fins que ens deixa sense res.

Exposició

Títol de la peça: Arxivades

Autoria: Julia Duran, Dani García, Ainara Moreno, Valèria Navarro, Cristina Saborit

Breu explicació: Aquesta exposició serveix d'annex al vídeo. És un recull de records i intimitats de persones sense cap mena de relació entre elles que ens demostra que tots som iguals, tenim records, expressions i sentiments semblants, així com també compartim el destí de deixar de tenir-los. Això ho plasmem amb una sèrie de fotografies i textos que reflexen la nostra memòria.

Influències i referències

Anna Galí & TOQARW

La nostra principal referent ha estat l'Anna Galí amb la seva obra Time On Quaaludes And Red Wine, de qui hem imitat el format de vídeo més exposició. A més, el nostre vídeo també té moltes similituds amb el de l'Anna, ja que expressa el missatge que volem transmetre a través de la història d'una sola persona, fent un recull de moments de la seva vida, de les seves opinions i dels seus gustos, concloent al final en una única problemàtica.

Andrés Hispano & Sense intimitat

A l'hora d'organitzar la nostra exposició de fotos ens hem vist molt influenciades per la exposició comissariada per Andrés Hispano, Sense intimitat. Això es pot veure en la distribució de les fotografies (endreçades per temàtiques), en la idea de que les fotos amaguen històries, en com poden trencar amb la nostra intimitat per convertir-la en extimitat o viatjar lluny de nosaltres (ja sigui en l'espai o en el temps) i en l'anàlisi i la investigació d'aquestes per descobrir què hi ha darrere de cadascuna.

Procès cratiu

Pluja d'idees

El primer que vam fer va ser una petita pluja d'idees. Totes coincidíem en que seria un tema interessant parlar sobre el pas del temps, la edat i la pèrdua de memòria ja que a una de nosaltres li toca molt d'aprop, però no teníem clar què volíem fer exactament.

La pluja d'idees va consistir en apuntar possibles temes o frases que ens semblaven interessants i el resultat va ser aquest:

Esbossos i esquemes

Un cop triat el tema (la pèrdua de memòria i d'identitat en les persones amb demència) vam crear una carpeta compartida a Google Photos on vam anar fent cadascuna les seves aportacions amb vídeos i fotografies de familiars i coneguts. Vam aconseguir recollir més de tres-centes fotos.

Després, vam fer un primer intent de guió a partir de tot el material que teníem, un apropament a endreçar les nostres idees. Aquí va venir el primer problema: molt material, molts temes a tractar i moltes ganes de fer-los tots, així que no sabíem per on començar.

PRIMERES CONCLUSIONS

-Relacionarem la ment i la memòria amb un document de text o una galeria de fotos per donar sensació de velocitat i immediatesa, de que en un moment es pot esborrar tota la informació que guardem dins.

-Decidim que, com a la obra de l'Anna Galí, la música tindrà un paper important en el nostre vídeo, barallant les possibilitats d'utilitzar Muñequita linda de Javier Solís o Hier encore de Charles Aznavour com a banda sonora.

-La veu principal i gairebé la única que apareixerà al vídeo serà la veu de la María, la protagonista i la representant de la idea que es vol transmetre.

-Introduïm la expo (en un principi només volíem fer el vídeo)

-Intentem donar un toc documental al nostre vídeo fent-li preguntes directes a la María, idea que finalment descartem.

-El vídeo serà subtitulat.

-Intentarem dissenyar una exposició digital amb SketchUp degut a la impossibilitat de fer-la en físic (més endavant descartem la idea i portem endavant l'exposició física).

-Decidim utilitzar també un recurs escrit a la expo, escriure textos, frases i dates per fer-la més entendible i interessan

Guió

Quan ja tenim les idees més clares, tornem a crear un document compartit que totes puguem editar i plasmem les idees del vídeo en ordre a mode de guió simplificat. Després, el polim i aprofundim.

Material descartat

Tot i que al vídeo hi ha bastant material i a la exposició també s'utilitzaran moltes fotografies, hi ha algunes que ja no ens serveixen perquè han deixat de tenir sentit o relació amb el tema al llarg del procés creatiu, perquè és contingut de qualitat més baixa,... Aquí hi ha un recull d'alguns recursos que hem acabat descartant:

bottom of page